Institutul european de studii pentru terapia
copiilor si adolescentilor
In colaborare cu asociatia romana de psihoterapie integrativa

Telefon: 0755.046.913   Email: contact@iestca.ro
  • Slide
  • Slide 2
  • Slide 3
Articole

Articol PSYCHOLOGIES

 

Studiile psihologice de specialitate au demonstrat de-a lungul anilor că majoritatea copiilor din familia în care apare un părinte vitreg,  găsesc destul de ușor modalități de a se adapta la un nou stil de viață, desigur, cu timpul și făcând eforturi în acest sens.

Ca psihoterapeut, am întâlnit in cabinet astfel de situații, in care copiii au reușit să se simtă complet natural în noul mediu familial.

Am constatat că pentru copii este mult mai ușoară această adaptare la o nouă situație deoarece, ei spre deosebire de adulții care preiau un nou rol- de părinte divorțat și părinte vitreg, nu au avut în istoria lor de viață alte modele de familii trăiesc crezând că asta este normalitatea.

Însă părinții, care au fost la rândul lor copii, vin în viața de familie ca adulți, aducând propriile lor modele și aspiratii pentru familia din care fac parte-mai ales aceia care la rândul lor provin dintr-o familie în care a avut loc un divorț și proiecteză pe familia lor din prezent sentimente de culpabilitate iar trăirea afectivă este deseori mult mai încărcată.

 

"A face parte dintr-o familie cu un părinte vitreg implică un proces de reajustare pentru toți membrii acesteia. Noile relații trebuie să se dezvolte astfel încât fiecare să se simtă în siguranță în noul context relațional."(Northcliffe Newspapers Group Limited, 2009)

 

Sigur că nu există o baghetă magică astfel încât relațiile dintre membrii noii familii să fie armonioase imediat cum noul părinte vitreg sosește acasă!

A aștepta acest lucru este total nerealist. Acestă problemă este una din contradicțiile cele mai importante pe care le întâlnesc în practica clinică atunci când lucrez în terapie cu aceste familii. Este de la sine înțeles însă, că atunci când unul din părinți reușește să simtă împlinirea afectivă în noua relație își imagineaza cumva că lucrurile sunt de la sine înțelese si cumva apare o stare de așteptare inconștienta ca și copilul să simtă la fel aprope imediat.

Acest lucru este însă imposibil, deoarece construirea unei relații de familie in trei sau mai mulți este un alt proces, care la rândul lui necesită timp si are propriile caracteristici, total diferite de relația din cuplul nou creat. Este foarte important ca adultii să conștientizeze aceste diferențe.

Aceste relații care se construiesc cu fiecare gest, cu fiecare atitudine, cu fiecare reacție  a părinților conferă procesualitatea care stă la baza apariției noului model de familie care apare acum.

 

1. Autoritatea părintelui vitreg e legitimă?

De aceea autoritatea parintelui vitreg este legitimă. Părinţii nu îşi cresc copiii, aşa cum se crede, prin ceea ce spun sau fac în mod conştient, ci prin ceea ce sunt în mod autentic, dincolo de aparenţe. Când copilul a  avut şansa de a traversa sănătos diversele etape ale dezvoltării lui, la adăpost de culpabilitate, hrănit de iubire şi securizat de autoritate, el va putea să acceadă la universul adulţilor fără blocaje emotionale.

Părintele vitreg își poate înțelege si ajuta copilul fiind  empatic și înțelegând nevoile acestuia, punându-se în situația copilului și înțelegând  cauza comportamentului dintr-un anumit moment al copilului. În spatele fiecărui comportament există o cauză ! Cu blândețe, fermitate si mai ales maturitate si răbdare, părintele vitreg oferă un model de autoritate parentală care este crucială și stă la baza înțelegerii tuturor formelor de rapotare la autoritate ce vor apărea in viața copilului in diverse studii de dezvoltare ale acestuia și mai târziu la nivel social.